Skip to content

Presentatie herinrichting dorpshart Mariënvelde

Een nieuw centrum voor Mariënvelde
Welkom bij de online presentatie van de plannen voor de herinrichting van ons dorpshart

Deze online presentatie spreekt voor zich

In deze online presentatie informeren we u over de plannen voor het nieuwe dorpshart voor Mariënvelde. Hoe gaan we dit doen? Hieronder vindt u een aantal korte video’s waarin we u meer vertellen en in video 3 de plannen presenteren. Tussendoor valt er het nodige te lezen aan teksten, maar ook nog wat te zien aan beeldmateriaal. Dit samen vertelt het complete verhaal over wat er tot nu toe is gedaan.
Naast deze presentatie kunt u de plannen bekijken op het dorpsplein. Hier hebben we een aantal bouwhekken met daarop grote spandoeken van de ontwerptekeningen neergezet. Deze opstelling blijft enkele weken staan, zodat u de gelegenheid krijgt om ze in alle rust goed te bekijken.

Mochten er na afloop van deze presentatie vragen zijn, stel ze gerust. U mag ons altijd aanspreken!
Onderaan deze pagina vindt u tevens een contactformulier, waarmee u uw vragen kunt mailen naar de werkgroep.

Welkom

“We moeten ons dorp een aantrekkelijker uiterlijk geven”

In het door Mariënvelds Belang ontwikkelde dorpsplan voor de periode 2007-2017 stonden meerdere speerpunten genoemd. Voorop stond de wens van de Mariënveldse Bevolking om een nieuwe sporthal te bouwen, centraal in het dorp nabij de kerk, de horeca de school en de sportvelden, dat met enkele andere functies het ontmoetingspunt moest worden in het dorp. Als tweede punt stond het bouwen van nieuwe woningen vermeldt, ‘bouwen en doorstromen naar behoefte’. Met de komst van BMV, gerealiseerd in 2016 is de eerste wens inmiddels gerealiseerd. Het tweede punt, de woningbouw is momenteel volop in ontwikkeling, met de verbouwing van de Breijerij, de nieuwbouw aan de Boog en eventuele plannen voor Heutinck. Een ander hoofdpunt, iets lager op het lijstje, maar ook zeker belangrijk. “Aankleding en herinrichting van het dorpshart, we moeten ons dorp een aantrekkelijker uiterlijk geven”. Dit laatste punt staat dus al een behoorlijke tijd op de agenda van Mariënvelds Belang. Na de realisatie van de BMV wordt het tijd om hierop onze aandacht te richten.

Aanleiding en traject

 

Pleinplanners en stakeholders?

In juni 2017 werd de werkgroep PleinPlanners opgericht. Deze werkgroep is vanuit Marienvelds Belang samengesteld om plannen te gaan maken voor een nieuw dorpsplein. Al snel werd begonnen met inventarisatie van de wensen van stakeholders, dit zijn de grond eigenaren als de kerk en stichting BMV, aanwonenden en belanghebbenden zoals organisatoren van evenementen en andere gebruikersgroepen. Ze mochten op deze avond meedenken over wat we daadwerkelijk nodig hebben in ons dorpshart en wat leuk is om te hebben. Naast parkeerplaatsen en genoeg ruimte voor de kermis en het beachvolleybal, een jeu de boule baan of muziekkoepel.

Na een eerste goede inventarisatie-avond werd het direct een slepend traject, veel uitval door ziekte en andere beslommeringen binnen de werkgroep. Hierdoor lag het project circa 1,5 jaar stil. Halverwege vorig jaar kwam er opnieuw beweging in de zaak. Dit kwam mede door de toevoeging van externe partijen: voor ontwerp De Hofmeesters, voor bouwkundige ondersteuning Dusseldorp en procesbegeleiding vanuit de gemeente.

Vorig jaar oktober zijn opnieuw de stakeholders uitgenodigd om de analyse van de eerste inventarisatie avond en een conceptplan te bekijken. Dit om te herijken of de ideeën uit 2017 nog steeds van toepassing zijn om zo een startsein te kunnen geven voor de verdere uitwerking. Eind januari 2020 komen de eerste uitgewerkte schetsen op tafel en er wordt er vervolgens vaart gemaakt om zoals beloofd de ideeën snel te presenteren.

 

Begin maart zijn er gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de beheercommissie van de kerk, de stichting BMV en de voetbal. Direct daarna werden de stakeholders uitgenodigd om de plannen te bekijken. Voordat de werkgroep over kon gaan tot de geplande presentatie aan alle inwoners van Marienvelde, werd dit verhinderd door de corona maatregelen.

In juni hebben kwamen de koppen weer bij elkaar en hebben De Hofmeesters de laatste aanpassingen gemaakt op de plannen en enkele mooie perspectief tekeningen gemaakt. De werkgroep was klaar om opnieuw te presenteren, begin september voor de stakeholders en direct daarna aan de overige inwoners. De presentatie voor stakeholders ging door en kon door verhoogde corona dreiging de publieke presentatie geen doorgang vinden. Omdat we op korte termijn nog steeds geen mogelijkheden zien om de plannen fysiek te presenteren, hebben we gekozen voor dit alternatief.

Presentatie van de plannen

Wat betekenen de plannen concreet?

Centrale plein naast kerk en voor BMV:

 • plein wordt overal op dezelfde hoogte gebracht
 • plein wordt vergroend ter voorkoming voorkoming van hittestress
 • ter voorkoming van wateroverlast wordt het hemelwater afgevoerd naar een centraal punt, met een waterkunstobject en verder naar wadi achter BMV
 • plein wordt compleet opnieuw verhard, bestrating geïnspireerd op kleurrijk mozaïek in de kerk,
  delen worden bestraat met ‘groene’ semi-verhardingselementen
 • op kerkplein blijven 27 parkeerplaatsen beschikbaar
 • voor school soort kiss&ride tbv veiligheid
 • centraal duidelijk pad naar ingang BMV

Nieuwe parkeermogelijkheid achter de kerk / gedeelte pastorietuin – oude voetbalkantine:

 • creëeren parkachtige omgeving met ruimte voor 36 nieuwe parkeerplaatsen tbv omwonenden, bezoekers BMV, kerk en begraafplaats
 • als extra aanvulling en ontlasting van centrale plein
 • opslag materieel voetbal verplaatsen naar nieuw berghok achterzijde BMV, de Boog
 • BMV – bij ingang aan de Boog  nieuwe ruime ingang voor ambulance
 • mooie rustige entree naar begraafplaats en baarhuisje
 • openbare doorgang naar voorzijde
 • groen omgeving rondom de kerk

Voor de kerk:

 • omgeving van de kerk wordt meer onderdeel van het plein, toegankelijker en zichtbaarder
 • karakteristieke boom krijgt een zitvlonder, een gezellige ontmoetingsplek in de schaduw

Download hier de ontwerptekening

 

Sfeerimpressie:

Hoe verder?

Plannen ter goedkeuring en budget voor gefaseerde uitvoering

We horen graag wat u van onze plannen vindt en nemen uw mening serieus mee in het vervolgtraject. Begin volgend jaar willen we met de tekening en een uitgewerkt plan in overleg met de ambtenaren van de gemeente. We hebben het natuurlijk wel over een openbaar gebied en willen daarom samen met de gemeente optrekken. Zodra de gemeente goedkeuring geeft aan onze ideeën, gaan we naar de gemeenteraad om een budget te vragen om deze plannen bouwkundig verder uit te werken.
De verdere uitwerking doen we samen met Mariënvelde en de gemeente, waarbij de PleinPlanners als projectgroep aan zet zal blijven. Vanuit de uitwerking volgt ondere andere de fasering en een duidelijke begroting. Daarmee gaan we opnieuw naar de gemeenteraad om een budget voor realisering te vragen.

Bedankt voor uw geduld

Wij bedanken u voor uw aandacht, maar ook voor uw geduld met het verloop van het traject. Wilt u reageren op de plannen dan kunt u dit doen door gebruik te maken van onderstaand contactformulier of stuur een e-mail naar de werkgroep Pleinplanners van Mariënvelds Belang. Natuurlijk mag u ons ook altijd persoonlijk benaderen met uw vragen.

Contactformulier

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp
  Plannen voor het dorpsplein

  Uw bericht