Skip to content

Harmonie Zieuwent – Mariënvelde

Harmonie Zieuwent-Mariënvelde
contactpersoon: Linda Rietberg
Planetenstraat 43b, 7131 HB Lichtenvoorde
www.harmoniezieuwent-marienvelde.nl

 

De Harmonie Zieuwent-Mariënvelde is opgericht op 9 augustus 1929. Begonnen met alleen heren als lid van de vereniging, kwam hier in de jaren ’60 eindelijk verandering in en mochten ook dames lid worden van het orkest. De vereniging telt momenteel zo’n 50 leden, waarvan de leeftijd tussen de 12 en 70 jaar ligt en komt uit in de Derde Divisie. Dit komt overeen met wat voorheen de afdeling Uitmuntendheid werd genoemd. We repeteren iedere dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Parochiehuis te Zieuwent.

Sinds 1995 heeft onze vereniging, gezamenlijk met de Harmonie St. Agatha uit Harreveld, een leerlingenorkest. De leden hiervan zijn muzikanten die reeds een jaar muziekles hebben gevolgd en op deze wijze kennis maken met het spelen binnen een orkest. Behaalt men het B-diploma, dan mag men ook met het groot orkest meedoen. Sinds september 2009 stond dit orkest onder leiding van Saskia Luttikhold. Onlangs nam zij afscheid van ons en heeft Bart Klerken haar taak overgenomen.

Jaarlijks verzorgt de Harmonie diverse concerten, zoals het voorjaarsconcert in maart en het zomerconcert in juni/juli. Daarnaast brengt zij op verzoek serenades bij bruidsparen die 40 jaar of langer zijn getrouwd, treedt zij op tijdens de kermissen in Mariënvelde en Zieuwent en neemt deel aan de bloemencorso in Lichtenvoorde.

Het orkest probeert iedere paar jaar deel te nemen aan een muziekconcours, omdat nieuwe uitdagingen altijd belangrijk blijven. Een muziekconcours is voor een orkest is als een voetbalwedstrijd voor een elftal. Het blijft iedere keer spannend of het niveau goed is gebleven, verbeterd of misschien toch gedaald. Zoals u leest is er door de jaren heen veel veranderd voor de harmonie. Reisde men vroeger stad en land af met de boerenkapel, tegenwoordig staat het drukke leven door werk en andere hobby’s dit niet meer zo makkelijk toe. Wel gaat het orkest nog af en toe met de bedevaart naar Kevelaer in de maand september en verzorgt het de muziek tijdens speciale kerkdiensten, bijvoorbeeld tijdens de oudjaarsviering.

Het orkest staat open voor nieuwe uitdagingen. Denk daarbij aan de “Night of Söwent” in 2004, waarbij het samen met de plaatselijke band Hard en Ciel en het Jongerenkoor Zieuwent twee spectaculaire avonden van muziek verzorgde. Dit alles ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Harmonie. In totaal kwamen zo’n 700 mensen op dit spektabel af en werd het een concert om nooit te vergeten. Reden te meer om dit nogmaals te herhalen in 2009, tijdens “Another Night of Sowent”. Wederom werd in de grote sporthal van het Sourcy een groots concert georganiseerd door de Harmonie. Deze keer met medewerking van alle muzikale talenten uit Mariënvelde en Zieuwent die de afgelopen 4 jaar tijdens de zeer geslaagde borrelconcerten samen met de harmonie optraden. Het werd wederom een concertavond om nooit te vergeten, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers van de vereniging. De Harmonie Zieuwent-Mariënvelde stond sinds april 2004 onder leiding van Jos Pijnappel uit Enschede. Zijn muzikale loopbaan begon bij het Stadsjongenskoor Basiliek Oldenzaal, toen hij een jaar of 10 was. Op 17 december 2011 nam Jos tijdens het kerstconcert afscheid als dirigent van de Harmonie Zieuwent-Mariënvelde. In de tijd dat het orkest op zoek is geweest naar een nieuwe dirigent, heeft Mark ten Breul als interim-dirigent de dirigeerstok van Jos zolang overgenomen. Per 15 mei 2012 staat het orkest onder leiding van Bart Klerken uit Baarlo.

Kijk voor meer informatie op de website: www.harmoniezieuwent-marienvelde.nl