Landschapproject Zwaluwen Marienvelde
Aan de Vremanstraat is de biologische boerderij van het Maatschap Rouwhorst Hahné gelegen. Als natuurliefhebber is de heer Rouwhorst opgevallen dat er jaarlijks grote hoeveelheden boerenzwaluwen rondom zijn bedrijf aanwezig zijn. Bij de nieuwbouw van hun varkenstal in de zomer van 2017, streken een vijftigtal zwaluwen spontaan neer op de tijdelijke bouwkraan. En zo ontstond het idee om net als in Vragender eens te informeren naar de mogelijkheid tot het plaatsen van ‘ouderwetse’ A-palen als rustplek voor de zwaluwen. Vereniging Mariënvelds Belang werd benaderd om een voorstel te maken om daarmee bij de gemeente de ideeën te presenteren met een aanvraag voor eventuele subsidie. In januari kwam de gemeentelijke goedkeuring om dit project op te starten.
Boerenzwaluw
De boerenoeverzwaluw gedijt goed op vooral schrale gronden. Toch dient er ook voldoende groen en water in de nabijheid aanwezig te zijn voor een optimaal leefklimaat en voor de doorreis/vogeltrek tijdens de winterperiode.
Op de boerderij van de maatschap is in de varkensweide een waterpoel aangebracht, waar zowel de varkens en de vogels gebruik van kunnen maken. Dichtbij licht een beschutte vijver. Rondom de varkensweide en in de directe omgeving is veel groen aanwezig. Dit in de vorm van diverse bosschages, singels en bloemenbermen. Hier is ook, naast het water, voldoende voedsel in de vorm van insecten aanwezig. Lage begroeiing rondom de vijver en in de directe omgeving geven voldoende nestmateriaal en beschutting. Daarnaast wordt er circa 20 hectare grond gebruikt voor biologische akkerbouw rondom en in de directe nabijheid van de locatie.
De nabij gelegen beek de Veengoot is al in een eerder stadium door het Waterschap Rijn en IJssel in het project Baakse Beek – Veengoot al natuurlijk, meanderend aangelegd en verschraalt ter hoogte van de Zanddijk. Dit natuurlijk aangelegde deel fungeert ook als waterberging. Ter hoogte van dezelfde beek zijn in het verleden richting Veldhoek al een natuurlijke oever en waterbekkens gerealiseerd. Op geringe afstand (hemelsbreed minder dan 1,5 km) liggen tevens de Witte Riet Mariënvelde en VildersVeen (Halle). Hiermee is er voldoende natuurlijk water, nestelmateriaal en beschutting in de nabijheid
Door het open karakter van het biologische varkensbedrijf krijgen de zwaluwen optimale kansen om te nestelen. Zo worden er jaarlijks meerdere nesten gebouwd aan de binnenzijde van de lage nissen van de varkensstal waar de jonge varkens hun uitloop naar buiten hebben. Ook langs de gordingen van de nieuw gebouwde varkenstal in 2017 vinden de zwaluwen prima plekken om hun nesten te bouwen met het materiaal dat ze in de nabije omgeving direct kunnen verzamelen. De nesten worden vooral met modder gebouwd en bij voorkeur in gebouwen en objecten. Deze zijn allemaal ruim voldoende aanwezig.
Het biologische varkensbedrijf ligt op de grens van Gemeente Oost Gelre, nabij de Veengoot en grenst aan de ene zijde aan de openbare weg en de andere zijde aan het fietspaden netwerk ‘Kerkepaden’ Marienvelde. De ouderwetse modderpoel van de varkens trekt jaarlijks de nodige bekijks, fietstoeristen die het prachtig vinden om daar even te pauzeren. De A-palen zijn een mooie aanvulling in dit nostalgisch boerenlandschap waarbij ze meerdere doeleinden dienen.