Skip to content

Ontwikkelingen Nieuwbouwplan de Boog

De werkgroep Wonen en de Gemeente Oost Gelre willen geïnteresseerden graag op de hoogte stellen van ontwikkelingen omtrent het nieuwbouwplan Mariënvelde. We hebben gemerkt dat het project leeft onder de Mariënvelders en geïnteresseerden. De werkgroep Wonen heeft een aantal vragen ontvangen en wij hopen op deze manier deze vragen te beantwoorden. Mocht u mensen kennen die eveneens geïnteresseerd zijn, wijs ze op dit artikel of laat de persoon in kwestie zich melden bij de werkgroep wonen om van de voortgang op de hoogte blijven.

De voorlopige grondtoewijzing
De voorlopige grondtoewijzing is een openbare inschrijving (iedereen kan zich inschrijven) voor een kavel. Je neemt hiermee een optie op de bouwgrond. De regels voor de inschrijving worden op dit moment vastgesteld. Hierbij moet je denken aan:
De inschrijvers krijgen nadat de inschrijfperiode gesloten is te horen op welke plaats zij zijn geëindigd.
Nadat het bestemmingsplan onherroepelijk is (als het door de gemeenteraad geaccordeerd is) zal de formalisering van de grond plaats vinden (er is dan nog een mogelijkheid dat men niet over gaat tot koop).
In het geval van afwijzing zal de bouwkavel toegewezen worden naar nummer 2 op de lijst.

De voorlopige grondwijzing voor Mariënvelde zal plaats vinden in maand Juni (onder voorbehoud).

De tijd tussen de inschrijving en de definitieve toewijzing (Planning onder voorbehoud van zienswijze)
Deze is afhankelijk van het besluitvormingsproces en/of er een zienswijze (bezwaar) wordt ingediend.

  • April-Mei
    – Het beeldkwaliteitsplan wordt begin mei aan de geïnteresseerden voorgelegd.
    – Het bestemmingsplan/stukken worden eind mei voorgelegd aan het college van B&W. Om vervolgens 6 weken na besluitvorming ter inzage te leggen.
  • Juni
    – Inschrijving voorlopige grond toewijzing.
  • Juli-Augustus
    – Vakantieperiode
  • September-November
    – Onder voorbehoud van zienswijze (bezwaren) het bestemmingsplan in september voor de gemeenteraad.
    – Nadat door de gemeenteraad geaccordeerd heeft, zal de formalisering van de grond plaatsvinden.
    – Bouwgrond wordt door de gemeente bouwrijp gemaakt.

 

Ontwikkelingen project
Een goede optie om op te hoogte te blijven van ontwikkelingen omtrent het project is het oprichten van een CPO en/of kopers vereniging. Beide hebben dezelfde functie: een collectief vormen. De CPO/kopers vereniging is een groep die samen met anderen hun eigen woning ontwikkeld. Deze groep is de opdrachtgever van het woningbouwproject. De leden maken gezamenlijk een keuze voor architect en aannemer.

Er is een subsidiemogelijkheid voor een CPO, het doel van de subsidie is het onderzoeken van de haalbaarheid van het plan. Let op: Het subsidiegeld voor het volledige plan. Voor de 15 woningen in Mariënvelde is er een subsidie van ongeveer € 12.000. Hiervoor geldt als voorwaarde dat u zelf als collectief 50% van de totale kosten draagt. Het collectief is opdrachtgever van de procesbegeleider en architect. Het resultaat van haalbaarheidsstudie is een door procesbegeleider en architect opgesteld projectplan. Aan deze subsidie zitten meer voorwaarden/regels zie: https://www.gelderland.nl/Subsidies/collectief-particulier-opdrachtgeverschap

De subsidie, subsidieaanvraag en het haalbaarheidsonderzoek zorgen voor vertraging op de bouwplannen. Als in november het project van start kan, zal men in de zomer van 2021 kunnen bouwen. We snappen dat de bovengenoemde vertraging misschien niet wenselijk is. Het boven genoemde projectplan zou ook opgesteld kunnen worden in samenspraak aannemer. Wel zou men af moeten zien van de subsidie.